Teleteknik Home
0 352 339 21 21

Gürgen Ağacı Mobilya

Gürgen ağacı mobilya üretiminde dayanıklı yapısı nedeniyle diğer ağaç alternatiflerine göre çok daha fazla tercih edilmektedir.

Gürgen ağacı mobilya, sağlam kerestesinden dolayı aranan ağaç türlerindendir. Hücre çeperindeki selülozun yoğunluğu nedeniyle sert ve ağır olduğu için gürgen ağacı mobilya üretiminde vazgeçilmezdir. 

Gürgen rengi, genellikle beyazımsı sarı veya krem renktedir. Ancak, gürgen ağacının rengi bazen açık sarıdan hafif pembe veya gri tonlarına kadar değişebilir. Rengi, gürgen ağacının yaşına, büyüme ortamına ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Gürken Ağacı Mobilya

Kerestesi sayesinde gürgen ağacı sağlamdır ve bu özelliği nedeniyle mobilya sektöründe aranan bir ağaç türüdür.

Gürgen Ağacı Özellikleri

Mobilya üretiminde iskelet bütünüyle ahşaptan yapılırken ek malzeme kullanılmayan masa ve sehpa gibi ürünlerde ise sadece ahşap tercih edilir. Burada devreye gürgen ağacı özellikleri girmektedir.

Uzun yıllar kullanmayı düşündüğünüz mobilyanızın ahşabın dayanıklılığı mobilya seçimi için en önemli bir etkendir. gürgen ağacı özellikleri mobilyanın kalitesini belirleyen önemli unsurların başında gelmektedir. Dayanıklı bir mobilya almak istediğinizde gürgen ağacı mobilya ve gürgen ağacı özellikleri tercih sebebi olur.

Çocukların sağlıklı oyuncakları gürgenden yapılır

Mobilya ve ahşap hammadde üretiminde gürgen ağacı, sağlam yapısı nedeniyle çok tercih edilen malzemedir. Uzun yıllar hizmet eden keresteler üretilen gürgen ağacı  ahşap oyuncak talebini de karşılar. Çocukların sağlıklı oyuncakları gürgenden yapılır.

Genellikle kayın ağacıyla karıştırılır

Meşe ve kestane ağaçlarıyla özellikleri benzerlikler taşıyan, genellikle kayın ağacıyla da karıştırılan gürgen ağacı özellikleri dayanıklılıkla başlar.

Gürgen odunu beyaz, ağır ve serttir

Her mevsimde bulunan odunu beyaz, ağır ve serttir; sivri uçlu, sert kabuklu meyvesi üç toplu bir örtüsü ile kaplanan, yaprakları yumurtaya benzeyen, kenarları dişli, kök sistemi yatay ya da dikey dağılan özellikleri vardır.

 Gürken Ağacı Mobilya

Ege, Marmara, Trakya, Kuzey ve Doğu Anadolu’da yetiştirilmektedir

Kayın ağacı, işlemesi kolay ve dayanıklılığı gürgene göre az ve daha ucuza mal edilir. Huşgillerden olan Gürgen ağacının boyu otuz metreyi bulan, nemli yerlerde ve ışıksız ortamlarda yetişir. Ege, Marmara, Trakya, Kuzey ve Doğu Anadolu’da yetiştirilmektedir. Bolu, Kastamonu, Çoruh ve Amanoslar’da  ormanları bulunmaktadır.

 Türkiye’de 2 çeşit gürgen vardır.

Asya, Avrupa ve Amerika’da yetişen 20’den fazla gürgen çeşidi vardır. Türkiye’de ise 2 çeşit gürgen vardır: Kerestesi son derece değerli adi gürgen ve kurak ve sıcak iklimlerde yetişen en fazla on metreye kadar büyüyen doğu gürgenidir.

 

Karadeniz iklimini sever, yumuşak iklime ihtiyaç duymaz

Gürgen ağacının özellikleri arasında özellikle adi gürgenin Karadeniz iklimini sevmesi, yumuşak iklim şartlarına ihtiyaç duymadan kurak ve sert iklimlerde de yetişebilmesi sayılabilir.

Türkiye’de çok kolay üretilmektedir

Türkiye’de Karadeniz’de ve ülkenin pek çok yerinde gürgen ağacı çok miktarda yetiştiği için gürgen ağacı mobilya  Türkiye’de çok kolay üretilmektedir.

Gürgen ağacı yirmi metreye kadar ulaşabilir

Gürgen ağacının ahşabı sağlam ve dayanıklı olduğu için kaliteli mobilya üreten firmalar tarafından özellikle tercih edilmektedir. Gürgen ağaçları boyu yirmi metreye kadar ulaşabilmelerine rağmen, gürgen ağacının özellikleri arasında sekiz metre civarında olmaları gösterilir. 

sert yapısıyla kaliteli ve uzun yıllar dayaklı olur

Gri tonlu; odunu beyaz, girintili gövde yapısı gürgen ağacı özellikleri arasındadır. Gürgen ağacı mobilya, çok sert yapısıyla kaliteli ve uzun yıllar dayaklı olur.

gürgen ağacı kullanım alanları       

gürgen ağacı kullanım alanları; dayanıklı ve sert kereste yapısı dolayısıyla oldukça geniştir, öncelikle mobilya üretiminde en önemli ve kıymetli malzemedir.

çok zor kırılır, işlenmesi zordur

Çok kaliteli ve dayanıklı olması nedeniyle gürgen ağacı mobilya çok zor kırılır, işlenmesi zordur. Gürgen ağacının özellikleri içinde yer alan sert yapısı, esnekliğinin az olması, işlemenin güç ve zor olması, fazla işçilik istemesi nedeniyle gemi yapımında güvenle kullanılır.

En iyi mobilya ağacı Gürgen Ağacı'dır

Gürgen ağacı, klasik dekorasyon için uygundur, Klasik modellerin sahip olması gereken dayanıklılık ve kalite gürgende bulunur. Sert kerestesi sağlam olması gereken mobilyaların iskeletini oluşturur. En sağlam, güvenli ve kaliteli mobilya gürgen ağacından üretilir denilebilir. 

Kullanım Alanları

Özetle oyuncak sektöründen gemi sektörüne kadar sağlam ahşap talep eden basınca dayanıklı ahşap parçalar üreten dişli çarklar, torna aletleri, gemi omurgası, ahşap makine parçaları, maden direği, tarım aletleri gibi birçok alanda kullanılır.

 

gürgen ağacı mobilya kalitesi  

Gürgen ağacı mobilya işçiliği, işlemesi, üretimi, zor ve kaliteli keresteler olması nedeniyle maliyeti diğer ahşap mobilyalardan pahalıdır. Gürgen ağacı mobilya kalitesi yüksektir. Bu nedenle elit mobilya ürünlerinde kaliteden ödün vermeden sağlam ahşap kullanılması gereken ürünlerde kullanılır.

 Gürken Ağacı Mobilya

fırınlanmış gürgen ağacı nedir ?     

Masa, sandalye, koltuk, mobilya çeşitleriyle kesme tahtası, parke, dişli çarklar, torna aletleri, gemi omurgası, ahşap makine parçaları, maden direği, tarım aletleri gibi şekil bozukluğuna uğramaması gereken parçaların üretiminde fırınlanmış gürgen ağacı nedir sorusunun cevabı anlam kazanır.              

 

kayın ile gürgen arasındaki fark

Gürgen ağacı ile kayın akraba oldukları için birbirine benzer özellikleri yüzünden karıştırılır. Kayın ile gürgen arasındaki fark morfolojik farklarına rağmen genellikle ayırt edilmesi zordur. Gürgen, kayına göre hücre çeperindeki yoğun selüloz nedeniyle çok daha sert ve ağırdır. Gürgenin su miktarı az, yaprağı girintili, dişli, kayınınki düz ve dişsizdir.

kayın ile gürgen arasındaki fark; kayının gövdesi silindirik, gürgen kıvrımlı, girintili; kayın soğuğa, kurak iklime karşı hassas, gürgen soğuk ve sert şartlara uyumludur. Gürgenin tomurcukları kısadır. Kayın, Kayıngiller gürgen Huşgiller familyasındandır. Kayın; ‘akhuş’ ‘kızılağaç’ ‘akgürgen’ adlarıyla da bilinir.

Kayın ve gürgen birbirine çok yakın ağaçlardır

Kayın ve gürgen birbirine çok yakın ağaçlardır; gürgen daha sert ve ağırdır. Kayın da; orta sertlikte, güçlü ve ağır bir ahşaptır. İnce ve sık bir dokuludur.

gürgen koltuk takımı 

Gürgen ağacı, dayanıklı ve estetik bir ahşap malzeme olduğu için mobilya yapımında sıkça kullanılır. Kaliteli bir mobilya arayışında olanların ilk tercihleri arasında yer alır. Gürgen ağacının dokusu ve rengi evleriniz için şık bir tasarım sağlar.  Kaliteli gürgen ahşabından üretilen oturma grubu, dayanıklılığıyla uzun süre kullanım sağlar. Şık tasarımlarıyla yaşam alanınıza zarafet katar. Rahat minderleri ve estetik detaylarıyla gürgen koltuk takımı, konforlu ve şık bir oturma deneyimi sunar


 

💬 Yardım ister misiniz?
Merhaba, 👋
Yardımcı olmamızı ister misiniz?